Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Vinprovning - Sydafrika - 2007-03-09

- Jag har haft ett antal Sydafrika provningar (en inom vinprovningsgruppen förut), och Sydafrika levererar alltid!

Det finns ett antal länder som alltid blir positiva upplevelser, dels för att vinerna generellt är så goda men även för att priserna är humana och det är lätt att hitta favoriter runt hundringen.

Sydafrika är som sagt ett land som alltid levererar liksom t.ex. även Chile,  Argentina och Italien gör. Självklart har t.ex. Bordeaux, Bourgogne och Rhonedalen  mer att erbjuda men det är svårare att hitta guldkornen utan att slänga ut en förmögenhet. Champagne levererar ju alltid också så klart, ja kort sagt: Det är kul  att prova vin!!!

Hur som helst det här blev en fantastisk provning med rakt igenom goda viner   som även innehöll några överraskningar och en ny upplevelse.

Och David, - Maten är i världsklass!!! Hatten av.

Robertson:

1. Robertson, Cabernet Sauvignon, 2005, 77:-:

- Det billigaste vinet för dagen blev i senaste Sydafrika provningen 2:a både i smak och prisvärdhet. Då testade vi årgång 2003.

Doftnoter: Doftade ”saftkok” på främst svarta vinbär. Den hade en något svagare doft än övriga fältet, lite salmiak kunde man även finna.

Smaknoter: Ett gott vin som främst smakade blåbär och svarta vinbär samt aningen jordgubbe. Detta vinet var även lite sött.

- Sammanfattningsvis så var det ett gott vin som inte orkade igenom startfältet. Det stack ut mest på grund av sin något söta smak. Blaskigt god utryckte någon. Ett väldigt prisvärt vin som dock är lite ojämn mellan årgångarna.

Bellingham:

2. Bellingham, Shiraz, 2004, 79:-:

- Även det näst billigaste vinet var med sist, då blev det både godast och mest prisvärdast (då var det 2002:an vi provade) trots att det fans rejält dyrare viner med. Den kammade även hem en 4:e plats i det bästa provningen.

Doftnoter: En härlig doft av bärskog med mycket blåa bär. Doftade mörkt, djupt och väldigt gott med en svag ton av mörk tobak.

Smaknoter: Doften gick rakt igenom smaken, dvs. den smakade lika gott och karakteristiskt som den doftade. Den hade även en något syrlig ton i eftersmaken som absolut inte försämrade smaken

- Detta är ett fantastiskt prisvärt vin som alltid är gott nästan vad man än har det till. Den är även förvånansvärt jämn mellan årgångarna så man kan alltid köpa den med gott samvete.     

Provade viner:

3. Stellenzicht, Pinotage, 2005, 106:-:

- Senast hade vi med en Stellenzicht –95:a (mer om den nedan), nu finns även ett lite enklare (billigare) vin från dom. Med vetskap om de 14,5% alkohol samt att systemet beskriver den som rökig höjde förväntningarna på detta vin.

Doftnoter: En nästan instängd doft som präglas av kryddighet och spritighet.

Smaknoter: Aah, vilken njutning, det var riktigt kryddigt och spritigt samtidigt som det var aningen sött i eftersmaken. Den hade även en lite tjock jordig smak med tydliga inslag av kaffe/kakao. Den var även något spritsig.

- Vilket vin, jag har aldrig smakat något liknande förut, det var faktiskt en ny upplevelse.                 Visst har jag druckit godare viner, men inte mer än 10-talet, och sällan till ett pris runt    hundringen. Den här lever faktiskt lite i Rosemount Estate Merlot klass!!!

Vergelegen:

4. Vergelegen, Blandade druvor, 2001, 350:-:

- Jag ville gärna ha med en Vergelegen, dock så fanns inga röda att tillgå på systemet så                  jag fixade en import av en flaska. Vergelegen skrivs det mycket om och vinerna generellt                 håller hög klass.

Doftnoter: En fin god doft av hallon och timjan samt en del björnbär. Här återfanns även en del gummi, inte som att sitta i slangen utan mer som att hänga på låset till cykelverkstaden.

Smaknoter: Doften följer med rakt igenom i smaken samt läcker till lite lakrits och mer hallon. Den är aningen besk i eftersmaken. Eftersmaken är en historia i sig, den är inte jätte kraftig utan börjar med hallon var att sedan bli lite besk och till sist kommer hallonen tillbaka, trevligt!

- Ett väldigt bra, balanserat och gott vin som kanske var något för tunn och framförallt för dyr för att vara en Sydafrikan.

Stellenzicht:

5. Stellenzicht, Syrah, 1995, 425:-:

- Detta vin hade vi med sist, då var det för unket, instängt och smakade mest   koskit, dock så upplevde vi en lagringspotential varför det var spännande att få plocka fram en ur källaren 3 år senare för att testa!

Doftnoter: Doftade väldigt lantligt av stall och hö och även ett och annat pappersbruk. Gödseln fanns kvar men inte så framträdande som sist. Även lite gummi fanns i doften.

Smaknoter: I smaken kom dom röda bären fram. Den smakade moget och var mycket harmonisk och välbalanserad, men även aningen stram. Eftersmaken hade lite sting i sig  och var syrlig med något omogna röda vinbär.

- Ett gott vin som definitivt har vunnit på lagringen. Dock så är det inte i närheten av att vara prisvärt.

Buitenverwachting:

6. Buitenverwachting, Merlot, 2001, 450:-:

- Ännu ett direktimporterat vin som jag trodde skulle slå knock på oss.

Doftnoter: Här fanns en präglad och god doft av ladgård och koskit men även en del hallon. Den doftade lite torrt.

Smaknoter: En balanserad och väldigt pepprig smak som även var bra fyllig. Gummi smaken fanns på ett hörn och den kändes snudd på jäst.

- Ett väldigt gott och balanserat vin men med en lite för kort eftersmak. Det finns dock ingen anledning att lägga över säg 200:- på ett vin från Sydafrika. Kanske inte ens över 120:-.

Nedan är betygen 1-6, där 1 är godast. Dessa betyg angavs innan panelen visste vilket vin som var vilket.

Nedan är betygen 1-6, där 1 är mest prisvärt. Dessa betyg är satta när panelen visste vad som var i vilket glas.

Provade viner:                                                    Godast                Mest prisvärd

Robertson , 77:-        

Bellingham, 79:-      

Stellenzicht, 2005, 106:-                          

Vergelegen, 350:-                     

Stellenzicht, 1995, 425:-                          

Buitenverwachting, 450:-                         

 

5                                4

2                                2

1                                1

3                                3

4                                5

5                                6

VINPROVNINGSGRUPPEN

 

Micke

Lars

David

Matte

Danne

Jonas

Snitt

Placering

Robertson

6

6

6

6

6

6

6

5

Bellingham

2

5

4

1

5

2

3,2

2

Stellenzicht, 2005

1

1

1

2

1

1

1,2

1

Vergelegen

4

4

2

5

2

3

3,3

3

Stellenzicht, 1995

3

3

3

3

4

5

3,5

4

Buitenverwachting

5

2

5

4

3

4

3,8

5

 

Micke

Lars

David

Matte

Danne

Jonas

Snitt

Placering

Robertson

3

4

5

3

3

4

3,7

4

Bellingham

1

2

2

1

2

2

1,7

2

Stellenzicht, 2005

2

1

1

2

1

1

1,3

1

Vergelegen

4

3

3

4

4

3

3,5

3

Stellenzicht, 1995

5

5

6

5

6

5

5,3

5

Buitenverwachting

6

6

4

6

5

6

5,5

6