Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Snoppa: Det första man måste göra med en handrullad cigarr är att snoppa ”spetsen”, d.v.s. den ände du röker. Till detta behöver du en avsedd cigarrsnoppare som finns i en rad olika modeller. Man kan med fördel fukta spetsen lite försiktigt för att undvika att cigarren spricker vid snoppningen. Här kan du i de flesta fall även välja om du vill ha ett litet eller stort hål. Ett litet håll ger lite mindre drag men en mer koncentrerad smak, vilket du föredrar kan endast du bestämma.

Tända: Nu är inte tid att stressa, detta är (och bör vara) tidskrävande., allt för att uppnå en så fin och jämn rökning som möjligt. Håll cigarren med ena handen och cigarrtändaren/stickan/cederträet i den andra. Låt aldrig lågan träffa cigarren utan du tänder cigarren genom att sakta rotera den med ”inslaget” ovanför lågan så att den sakta värms upp. Efter en stund har man fått en fin glöd och du är redo att ta första blosset…

Rökningen: Nu kan du med lugna fina drag röka och smaka på mästerverket. Var noga med att aldrig dra halsbloss, då cigarrtobaken är alldeles för stark och du då förstör själva njutningen/meningen med cigarren. Håll röken i munnen några sekunder och blås sedan ut den, röken från en cigarr är inte någon biprodukt, utan själva nyckeln till upplevelsen! Försök att hålla cigarren så torr som möjligt. Cigarrens smak bärs genom röken in i munnen och stannar kvar i munnen även efter att du blåst ut röken. Skulle cigarren slockna (vilket händer) så värm upp inslaget över lågan igen.

 

En cigarr askar du aldrig som en cigarett utan du rullar den lätt mot t.ex. askfatet så att askan rullar av. Undvik att röka för häftigt då du vill undvika att få varmrök i munnen. En varmrökt cigarr smakar illa och hämtar sig sällan. Cigarren kommer ändra smak vartefter du röker den och det är en ren smaksak hur länge man vill fortsätta att röka. Hellre röka lite för lite än för länge anser vi. Ett rättesnöre är att oftast går ”brytpunkten” hos en cigarr efter ungefär 2/3-delar.

När du har rökt klart så fimpar man aldrig en cigarr utan man lägger den helt enkelt ner och låter den självdö med värdighet, vilket den gör ganska snabbt. Gör man på detta sätt slipper man även den otrevliga odör som annars kan uppstå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarrskola - Att tända och röka

Som så många andra njutningar så har även cigarrökning en del förberedande ritualer, en del nödvändiga och en del, kanske inte fullt lika nödvändiga. Först och främst så har vi hela urvalsprocessen vid inköp, längtan efter en perfekt och avkopplande njutnings stund. Till sist är det då dags att ta sin utvalda cigarr och tända den för att få en stunds livsnjutning...

 

 

VINPROVNINGSGRUPPEN