Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Cigarren består av tre delar: inlagan, ombladet och täckbladet där alla tre har olika funktioner. Den ände som man röker kallas för ”spetsen” och den ände man tänder på kallas för ”inslaget”.

Inlagan: Inlagan är cigarrens kärna och största del. I en ”riktig” cigarr består inlagan av långa fina torkade tobaksblad som garanterar en jämn smak och ger en lång aska. Oftast blandas minst 2-3 olika typer av tobaksblad för att få fram en så stor palett av smaker som möjligt. Som en följd av detta är det lättare att komponera en smakrik och mångfasetterad cigarr om den är tjockare, då man kan ha fler olika blad i samma cigarr.

I enklare (billigare) cigarrer kan inlagan vara antingen hackad tobak eller korta tobaksblad.

Omblad: Ombladet är det första bladet som täcker (håller ihop) inlagan. Till omblad vill man ha ett segt och tåligt tobaksblad. Ombladet påverkar både smak, brinntid och aromen på cigarren, varför den måste passa väl ihop med inlagan.

Till enklare (billigare) massproducerade cigarrer används ibland ett ”homogeniserat” omblad, vilket är hackade tobaksblad som är sammanfogade.

 

Täckblad: Täckbladet är cigarrens fasad utåt. Därför vill man ha ett tobaksblad som har en jämn och fin textur, fina bladnerver och allmänt estetiskt tilltalande. Så mycket som upp till 60% av smaken kan sitta i täckbladet, vilket främst är fallet i smalare cigarrer. De är oftast de skickligaste hantverkarna som får äran att lägga på täckbladet.

 

De tre komponenterna kan sammanfogas på lite olika sätt för olika cigarrer. Handgjorda cigarrer är gjorda helt hör hand i varje steg av tillverkningen. Sedan finns det s.k. maskinpackade cigarrer, hos dessa formas inlagan av en maskin men täckbladet sätts på för hand. Det finns även helt maskintillverkade cigarrer där hela processen är gjord för maskin.

De utvalda (och torkade) tobaksbladet rullar tillsammans i solfjäderform så man får horisontella luftfickor för att få ett bra drag i cigarren. Denna solfjäderform bidrar även så att alla smaker hos bladet får plats och kommer fram i varje enskild rökpuff. Därefter rullas inlagan i ombladet och bildar en ”vickel”, vilket är en cigarr utan täckblad. Därefter så läggs ”vicklarna” i en press som ger dessa en cigarrform..

Sist skärs täckbladet  till rätt storlek och rullas på ”vickeln” så att bladets topp ligger vid inslaget  och botten vid spetsen. Detta gör att de första blossen får en något mildare smak. En liten bit från täckbladet skärs till sist bort och doppas i lim eller kåda och fäster ihop cigarren i spetsen.

Nästa steg är att cigarrernas lagras och torkas, detta kan ta allt ifrån 3 veckor till flera år, beroende på vilket typ av slutprodukt man eftersträvar.

Till sist granskas varje cigarr noggrant och delas in efter färg och förpackas. Man eftersträvar att i varje förpackning ha exakt samma nyans på samtliga cigarrer. Vilket endast är estetiskt och stolthet!

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarrskola - Tillverkning

För att förstå komplexiteten hos en enskild cigarr så måste man först veta lite om hur den är odlad, tillverkad och uppbyggd. Nedan följer en kortfattad och enkel beskrivning av detta:

 

 

VINPROVNINGSGRUPPEN