Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Färgen: Det första man ser hos cigarrhandlaren är färgen på cigarren. Även om det vi ser endast är täckbladet som långt ifrån är det som ger mest smak så är den ändå avgörande då tillverkarna oftast eftersträvar en produkt där utseendet harmoniserar med smaken. Generellt så har en ljusare cigarr en mildare smak och en mörkare cigarr fylligare men ofta även sötare smak.

De sju varianterna är (från ljusast till mörkast): Claro Claro, Claro, Colorado Claro, Colorado, Colorado Maduro, Maduro och Oscuro.

 

Ursprung: Rent smak och styrkemässigt så skiljer sig cigarrerna väldigt mycket beroende på vilket land dom kommer ifrån. Vi har valt att kortfattat beskriva skillnaderna land för land under egen rubrik, du hittar dessa här.

 

Märke: efter land så är det dags att välja märke och även här finns stora skillnader i inriktning och kvalitet. Välj något av märkena från våran förstasida (Cigarr) för att få en kortfattad beskrivning av varje tillverkare. Observera att vissa tillverkare finns i flera länder med olika karaktärer. Detta härstammar från  revolutionen på Kuba år 1959, då flertalet tillverkare flydde utomlands och fortsatte med cigarrtillverkning där. De som blev kvar drev i vissa fall vidare med ursprungstillverkningen.

 

Storleken: Storleken har en stor betydelse på både smaken och upplevelsen. En längre cigarr tar naturligtvis längre tid att röka. Med en större (tjockare) cigarr får tillverkaren en större möjlighet och frihet att blanda olika tobaksblad för att uppnå en så stor och mångfacetterad smakpalett som möjligt. Oftast är de även inte lika hårt packade vilket medför att dom blir mer lättrökta, men framförallt så blir dom generellt sett även mildare än en smalare cigarr.

Det finns en uppsjö av olika storleksbeteckningar för de olika formerna, en del är vedertagna och universella och en del mer tillverkar specifika. Du hittar en lista på de vanligaste formerna under ”Cigarrstorlekar”.

 

Tips: När du till sist vet vad du ska köpa så titta på cigarren så den ser fin ut, inga stora nerver eller synliga defekter såsom t.ex. maskhål eller bristningar. Därefter kan du klämma lite försiktigt på cigarren, den ska vara spänstig men inte kännas svampig eller hård. Tills sist kan du rulla den mellan två fingrar nära örat, är den lagom fuktad så ska det knastrar lite gran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarrskola - Att välja cigarr

Att välja rätt cigarr är inte alltid lätt. Vill man vara riktigt noga redan vid inköpet så måste man känna och titta på varje enskild cigarr. Dessförinnan så måste man ha kolla på hur man vill att cigarren ska smaka, när på dagen ämnar man röka den, hur lång tid har du på dig att röka, ska du dricka något till osv...

Nedan vill vi ge några tips som kan vara bra att tänka på i valet , för att du ska hitta din favoritcigarr!

 

 

VINPROVNINGSGRUPPEN