Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Cigarrskola - Våra favoriter

Nedan är ett litet urval av våra favoriter av olika smaker och storlekar, för olika tillfällen. 

 

VINPROVNINGSGRUPPEN

ZINO Platinum, Scepter, Pudge                          - Fynd!

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Short Robusto 20x102mm

Pris: 100:-, styckepris

Smak: En härligt, lätt och aromatisk och typisk ”ZINO” smak. En väldigt lätt och balanserad cigarr. Ett tips är att inte ”öppna” den för mycket, utan göra ett mindre ”hål” så att man får lite dragmotstånd.

Fakta: Blandningen består av olika sorters inlagetobak från Dominikanska Republiken och Peru, vilka blivit speciellt behandlade och lagrade i över fyra år innan produktion. Ombladet är från Connecticut USA och täckbladet är från Ecuador av Connecticut typ. Detta har gett en cigarr med en unik och rik arom, mediumfyllig i styrka.

 

 

 

Davidoff, Exquisitos                   - Fynd!

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Exquisitos, ( 9x93mm)

Pris: 285:-, pris för 10-pack

Smak: Ibland vill man bara ha en kort och enkel njutning och då är denna helt prefekt. Den har storlek som en cigarill men är handrulad från hela blad, dvs. inte hackad tobak. Och vilken cigarr det har blivit! Trots det lilla formatet lyckas Davidoff få in en varierad och angenäm smak med rund harmoni. Eventuell nackdel är att det finns en liten metallsmak och den lätt blir varmrökt. Denna rekommenderas varmt!

Fakta: Tobaken kommer från olika områden i Cibaodalen som ligger bredvid Santiago, alla med sin egen specifika karaktär. Plantan delas in i tre styrkenivåer beroende på vilken nivå bladen skördas. Tobak från tre årsskördar används för att få en perfekt konsistens och balans. Därefter lagras cigarrerna minst sex månader i en sista mognadsfas. 

 

 

 

 

Davidoff, Maduro R                     - Prisvärd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Robusto

Pris: 189:-

Smak: En väldigt kryddig och lagom stark cigarr som är både harmonisk och välbalanserad men som även har en egde. En bra cigarr om man vill närma sig de starkare/kryddigare kubanerna.

Fakta: Tobaken kommer från olika områden i Cibaodalen som ligger bredvid Santiago, alla med sin egen specifika karaktär. Plantan delas in i tre styrkenivåer beroende på vilken nivå bladen skördas. Tobak från tre årsskördar används för att få en perfekt konsistens och balans. Därefter lagras cigarrerna minst sex månader i en sista mognadsfas. 

 

 

 

 

Cohiba                                          Mer än prisvärd!

Land: Kuba

Typ: Siglo V (17x170mm)

Pris: 294:-

Smak: En riktigt lyxig upplevelse! Den är så extremt välbalanserad i smak och styrka så den nästan får världen att stanna för en stund… Har ni turen att komma över någon Limitada (som den 01:a vi har i bakgrunden) , så är det bara att ta vara på stunden och njuta!

Fakta: Cohiba skapades 1968, enbart för diplomater och statsöverhuvuden på besök. Castro hade den som sin favorit och den har sedan starten varit ett av de mest mytomspunna märkena. Cohiba var Tainoindianernas ord för tobak. 1982 marknadsfördes märket på den öppna marknaden, de första faconerna var Lanceros, Coronas Especiales och Panetelas. Serien tillverkas bland annat i den klassiska El Laguito fabriken.

Bolivar                                          - Fynd!

Land: Kuba

Typ: Royal Coronas (20x124mm)

Pris: 114:-

Smak: Vi valde Bolivar till årets cigarrmärke 2008. Detta är en tillverkare med allt från enklare vardagscigarrer till mer avancerade och lagrade mästerverk. Gemensamt är dock att samtliga håller hög kvalité och smak. Bolivar gör generellt lite kryddigare och smakrika cigarrer med smaker av choklad, ved och ibland även körsbär. Njutning utlovas!

Fakta: Märket introducerades 71 år efter den venezuelanske frihetskämpen Simon Bolivars död (1783-1830). Han ledde kampen mot Spanien och befriade helt eller delvis vad som idag är Venezuela, Colombia, Peru och Bolivia. Simon Bolivars porträtt pryder gördeln på en av de kraftigaste kubanska cigarrerna, full styrka och rik arom. 

AVO                                                           - Fynd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Domain Puritos (11x102mm)

Pris: 27:-

Smak: Denna cigarr är handrullad med hackad tobak i inlagan. Den är lagom fyllig och mycket aromatisk och något söt. Den har en del vaniljtoner. Denna är extremt prisvärd och det är svårt att tro att inlagan är hackad!

Fakta: Mannen bakom AVO-cigarrerna är musikern Avo Uvezian, född 1926 i Beirut. Som cigarrälskare fick han kontakt med Hendrik Kelner, Davidoffs partner på Dominikanska Republiken och tillsammans utvecklade de AVO-cigarrerna. De första AVO-cigarrerna såldes i New York 1988 och idag säljs mer än tre miljoner cigarrer. Idag finns det fyra olika cigarrserier från Avo i Sverige: Maduro, Domaine, XO samt Classic.

Trinidad, Reyes –06                                 - Fynd!

Land: Kuba

Typ: Petit Corona  (15,87x110mm)

Pris: 98:-

Smak: Även de mindre cigarrerna från Trinidad är fantastiska hantverk, detta är en perfekt och lyxig ”vardagscigarr”! Den är inte alltför stark men kryddig och aromatisk med aningen vanilj och lite bra och avvägd sötma. Det finns även en del choklad och en nötig ton av smörkola.

Fakta: Tills för drygt 10 år sedan var denna cigarr något som det talades om men ingen hade sett. Trinidad var tidigare en cigarr som kubanska staten gav bort som gåva. Sedan 1998 finns denna cigarr även till försäljning på den