Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Corona

             ”Ursprungsstorleken” som de andra ofta mäts mot. Oftast mellan 139 till 151 mm lång och mellan 16 och 17,3mm tjock. Tar oftast runt 45 minuter att röka.

 

Churchill

             Uppkallad efter Winston Churchill som troligtvis är den meste cigarrökaren i historien. En Churchill är minst 176mm lång och minst 18,5mm tjock.

 

Double Corona

             En massiv cigarr som erbjuder gott om plats för välblandad tobak och en härlig smakupplevelse, vanligtvis 165 x 18,9mm.

 

Petit Corona

             En mindre cigarr mellan 126 och 139mm lång och mellan 15 och 17,3mm tjock. Bra för en kortare tids njutning.

 

Panatela

             En slank cigarr som är tunnare än en Corona, vilket även gör den mindre komplex i smaken. Den mindre diametern gör även att cigarren brinner med högre värme.

 

Lonsdale

             En cigarr som är tjockare än Panatela och längre än Corona.

 

Rothschild

             En tung cigarr med mycket substans. Den är kort men så tjock som 19,7mm.

 

 

Till detta finns även en del namn på olika former då en cigarr t.ex. kan vara spetsig (Torpedo), spolformas (Perfecto), eller pyramid lik (Pyramid). Ibland kan man hitta tre långa, tunna cigarrer som är hopflätade (Culebra) eller väldigt tjock med formad spets (Belicoso) osv. för att nämna några.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarrskola - Cigarrstorlekar

Det finns en uppsjö av olika former och storlekar där en del namn är vedertagna och en del mer tillverkarspecifika. Nuförtiden så skiljer det sig även mellan tillverkarna, så har vi valt att även skriva ut måtten (i mm) på de cigarrer vi har provat och tipsar om.

 

VINPROVNINGSGRUPPEN