Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

För att cigarren ska må så bra som möjligt så vill man skapa ett klimat likt det tropiska klimat där den är uppväxt och tillverkad.  Bäst trivs dom i en mörk miljö med jämn temperatur (c:a) 20 grader om möjligt) och en luftfuktighet på mellan 65 och 72 procent. Kan man återskapa detta kan man lagra en cigarr nästan hur länge som helst.

Att föredra är att införskaffa en humidor med tillhörande luftfuktare, dessa finns i oändligt många varianter/utföranden och prisklasser. En nödlösning (helst kortsiktig) kan vara en plastlåda med en fuktig svamp i ( i en egen plastpåse).

Skulle en cigarr torka så är det inte så farligt, vanligtvis återfår den sin fulla kapacitet efter ett par veckor i en bra humidor. Skulle den bli fuktskadad eller mögla är den däremot förstörd och bör slängas omedelbart. Ibland kan cigarren avge ett grå-vitt täcke som ser ut som små dammtussar. Detta kallas för cigarrblomning och är helt ofarligt. Det som händer är att vissa oljor avsöndrats under cigarrens åldringsprocess.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarrskola - Humidoren

Precis som med goda viner så går det bra att lagra cigarrer. Till skillnad från viner så behöver du dock en bra och välfuktad lagringsplats om du vill förvara cigarren hemma i mer än några dagar. Enklast och bäst för detta ändamål är en humidor.

 

 

VINPROVNINGSGRUPPEN