Den oberoende provningsarrangören”                                                             © 2010 - Vinprovningsgruppen

Cigarr - Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken producerar en tobak som är ganska mild och med en lätt ton av nöt. Väldigt omtyckt bland nybörjare och även av de som röker mycket.

VINPROVNINGSGRUPPEN

ZINO Platinum, Scepter, Pudge                                       - Fynd!

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Short Robusto 20x102mm

Pris: 100:-, styckepris

Smak: En härligt, lätt och aromatisk och typisk ”ZINO” smak. En väldigt lätt och balanserad cigarr. Ett tips är att inte ”öppna” den för mycket, utan göra ett mindre ”hål” så att man får lite dragmotstånd.

Fakta: Blandningen består av olika inlagetobaker från Dominikanska Republiken och Peru, vilka blivit speciellt behandlade och lagrade i över fyra år innan produktion. Ombladet är från Connecticut USA och täckbladet är från Ecuador av Connecticut typ. Detta har gett en cigarr med en unik och rik arom, mediumfyllig i styrka.

 

 

 

Davidoff, Exquisitos                                - Fynd!

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Exquisitos, ( 9x93mm)

Pris: 285:-, pris för 10-pack

Smak: Ibland vill man bara ha en kort och enkel njutning och då är denna helt prefekt. Den har storlek som en cigarill men är handrulad från hela blad, dvs. inte hackad tobak. Och vilken cigarr det har blivit! Trots det lilla formatet lyckas Davidoff få in en varierad och angenäm smak med rund harmoni. Eventuell nackdel är att det finns en liten metallsmak och den lätt blir varmrökt. Denna rekommenderas varmt!

Fakta: Tobaken kommer från olika områden i Cibaodalen som ligger bredvid Santiago, alla med sin egen specifika karaktär. Plantan delas in i tre styrkenivåer beroende på vilken nivå bladen skördas. Tobak från tre årsskördar används för att få en perfekt konsistens och balans. Därefter lagras cigarrerna minst sex månader i en sista mognadsfas. 

 

 

 

 

Davidoff, Maduro R                                  - Mer än prisvärd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Robusto

Pris: 189:-

Smak: En väldigt kryddig och lagom stark cigarr som är både harmonisk och välbalanserad men som även har en edge. En bra cigarr om man vill närma sig de starkare/kryddigare kubanerna.

Fakta: Tobaken kommer från olika områden i Cibaodalen som ligger bredvid Santiago, alla med sin egen specifika karaktär. Plantan delas in i tre styrkenivåer beroende på vilken nivå bladen skördas. Tobak från tre årsskördar används för att få en perfekt konsistens och balans. Därefter lagras cigarrerna minst sex månader i en sista mognadsfas. 

 

 

 

 

AVO                                                           - Fynd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Domain Puritos (11x102mm)

Pris: 27:-

Smak: Denna cigarr är handrullad med hackad tobak i inlagan. Den är lagom fyllig och mycket aromatisk och något söt. Den har en del vaniljtoner. Denna är extremt prisvärd och det är svårt att tro att inlagan är hackad! Rök den dock lite försiktigt så slipper du nästan helt den metalliska bismaken som är så vanlig hos riktigt små cigarrer.

Fakta: Mannen bakom AVO-cigarrerna är musikern Avo Uvezian, född 1926 i Beirut. Som cigarrälskare fick han kontakt med Hendrik Kelner, Davidoffs partner på Dominikanska Republiken och tillsammans utvecklade de AVO-cigarrerna. De första AVO-cigarrerna såldes i New York 1988 och idag säljs mer än tre miljoner cigarrer.

Winston Churchill                                                              - Prisvärd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Robusto No 10 (20x133mm)

Pris: 177:-

Smak: En mjuk och mogen samt ganska kryddig smak, ev. något för söt. Hela serien består av cigarrer med ett enormt fint hantverk. Det är en vacker cigarr som kanske är lite för perfekt, vilket gör den karaktärslös och egentligen ganska tråkig..

Fakta: Serien är den första som produceras i Davidoffs fabrik vid sidan av Davidoff cigarrerna, allt för att säkerställa absolut högsta kvalitet på konstruktionen.

Tobaken i cigarrerna kommer från fyra olika länder där inlagan består av tobak från Dominikanska Republiken, Peru och Nicaragua. Ombladet är från Dominikanska Republiken och täckbladet är ett Connecticut Sungrown från Ecuador. All tobak i cigarren har dock det gemensamma att den på något sätt härstammar från den kubanska tobaken.

Griffin’s, Piramides                                                           - Prisvärd

Land: Dominikanska Republiken

Typ: Piramides (Pi.)  (21x140mm)

Pris: 100:-

Smak: En lätt, treliv och något söt cigarr med en tydlig nötig smak med fina chokladövertoner. Väldigt lätt rulad och trevlig.

Fakta: Handrullade cigarrer från Dominikanska Republiken, av mycket hög kvalitet. The Griffin´s tillhör idag ett av de märken som är kopplade till Davidoff. Märkets tre serier erbjuder en stor spridning av både karaktär och styrka, allt för att kännaren skall hitta den cigarr som passar bäst. De tre serierna är: Classic, den klassiska dominikanska typen av lätta cigarrer med mjuk karaktär. Maduro, en aning fylligare cigarrer med en viss söt ton. I Classic serien hittar Du dessutom cigarillen Griffinos. Även den från Dominikanska Republiken.